Bioderma a slnečné lúče

11:21

Ako iste viete, aj spolu s ostatnými slovenskými blogerkami sme sa zúčastnili skvelého víkendu v Tatrách s Biodermou, a to pri príležitosti predstavenia ich Photoderm rady, teda rady určenej na ochranu pokožky proti slniečku. Výber je naozaj široký a pre niekoho je možno ťažké sa v ňom zorientovať a vybrať si ten správny výrobok. Práve preto vám prinášam tento článok kde zhrniem nové poznatky, ktoré nám boli prezentované a zároveň predstavím niektoré konkrétne výrobky.

Hoci sa stále hovorí o škodlivých účinkoch slnečného žiarenia, mnoho ľudí nad tým len mykne plecami a zaryto sa vystavujú slnku bez akejkoľvek ochrany alebo sa maximálne zbežne natrú výrobkom s chabým faktorom 5 alebo 7, ktorý fakticky nemá žiaden účinok. Nad všetkým s faktorom vyšším ako 20 zdesene híkajú a trasú sa pred ním akoby neopálenie sa po prvom dni na dovolenke znamenalo koniec sveta. Spálenie berú športovo, veď sa to zošúpe alebo zhnedne. Ja nad tým všetkým len krútim hlavou. Rakovina, pigmentové škvrny, slnečná alergia a predčasné starnutie kože sú pre mňa dostatočným varovaním. Ak sú zdvihnutým palcom aj pre vás, je tu pre vás zopár faktov o slnečnom žiarení:

- pre nás najnebezpečnejšia časť slnečného žiarenia sú UVB a UVA lúče. UVB lúče sú zodpovedné za spálenie pokožky a UVA za jej starnutie
- UVA žiarenie má taktiež na svedomí slnečnú alergiu - svrbenie a fľaky po vystavení sa na slnku, zvyčajne ide o jav prichádzajúci s prvým jarným slnkom, ktorý neskôr ustúpi
- označenie SPF na výrobkoch značí stupeň ochrany pred UVB žiarením, IP označuje ochranný index pred UVA žiarením (ten sa nie vždy uvádza, ale podľa zákona by mal byť vždy najmenej tretinový ako SPF faktor)
- deti prijímajú až 3x toľko žiarenia ako dospelí, preto by sa mali čo najmenej vystavovať priamemu slnku - spálenie v detstve je rizikovým faktorom pre rakovinu v dospelosti
- v opaľovacích krémoch môžeme mať 3 druhy filtrov - chemické (žiarenie pohlcujú), minerálne clony (žiarenie odrážajú, krémy s ich obsahom sa ťažšie rozotierajú a poznáme ich podľa bieleho povlaku, ktoré na tele zvyknú zanechať) a organické, ktoré sú kombináciou oboch predchádzajúcich (s týmito sa stretneme u väčšiny výrobkov)
- výrobky s organickým filtrom je NUTNÉ naniesť aspoň 20 minút pred vystavením sa žiareniu, inak neúčinkujú! (a kopa ľudí sa diví, že ich neochránil ani vysoký faktor, keď ho naniesli až priamo na pláži...)
- je mýtom, že opaľovanie pomáha liečiť akné - čiastočne pôsobí protizápalovo, avšak spôsobuje jemné zhrubnutie pokožky, ktorá preto nečistoty uchováva v sebe - po ukončení žiarenia sa akné vracia s dvojnásobou silou

Takže toto sú asi body, ktoré ma z prezentácie zaujali najviac, najpoučnejšou informáciou bolo pre nás asi to, že za slnečnú alergiu môže najmä UVA žiarenie - LadyZet má s ňou totiž vždy menšie trampoty. Teraz už vieme, že musí vyhľadávať výrobky s čo najvyššou ochranou proti UVA žiareniu. Väčšina z bežných výrobkov proti slnku ich má však minimálne(teda tretinové), preto nás potešilo, že Bioderma sa vo svojej rade Photoderm na vyššie UVA faktory sústredila a má ich vždy uvedené na obale. Takže, čo nám Bioderma tento rok prináša?

Výrobky na ochranu pokožky tváre:
Photoderm MAX Ultra-fluid tónovaný SPF 50+/UVA 40 (40ml/18,90€)
Photoderm MAX Ultra-fluid SPF 50+/UVA 40 (40ml/17,50€)
Tvár je určite časť tela, ktorá je slnku vystavená najviac, preto ju treba patrične chrániť. Bioderma má v ponuke ľahké krémy na tvár, ktoré vás pre ním dostatočne ochránia, vyberať môžete z tónovanej aj netónovanej verzie, ja som tónovací fluid vo svetlom odtieni používala celé minulé leto a nemôžem si ho vynachváliť, textúra nie je prehnane mastná, ani lepkavá a pokožka sa mi nikdy nespálila. Viac info v minuloročnej recenzii


vľavo svetlý odtieň, vpravo tmavý odtieň

Výrobky na ochranu pokožky tela:
Photoderm LEB SPF 30 a IP UVA 30 (125ml)
Ako vidíte, tento výrobok sa zameral na vysokú ochranu pred UVA žiarením, je tak isto vysoká, ako ochrana pred UVB žiarením. Je preto určený pre ľudí so slnečnou alergiou. Sestra ho už párkrát používala a na alergiu sa nesťažovala. Sprej má ľahkú, jednoducho sa rozotierajúcu textúru.
Favoritmi z rady Photobronz pre ľudí, ktorí aj napriek všetkému túžia po hnedom opálení by mali byť výrobky s podtitulom Bronz. Tie totiž obsahujú látku, ktorá podporuje tvorbu melanínu a tým aj zhnednutie pokožky. Vyrábajú sa v dvoch verziách, s SPF 30, ale aj 50. Ja som testovala ten s SPF 30 a obstál na jednotku, strávili sme celý deň pri vode (priznávam, že aj počas skorších popoludňajších hodín, kedy by sa opaľovať nemalo) a hoci to bolo prvýkrát, čo som sa tento rok vystavila slnečným lúčom, nespálila som sa ani trochu! Môj osobný favorit z celej rady.
Univerzálny opaľovací krém pre celú rodinu s veľmi vysokou ochranou. Ideálny na rodinnú dovolenku. Počas dňa pri vode ho skúšal priateľ, ktorý je naozaj veľmi bledý a aj napriek neskoršiemu naneseniu obstál veľmi dobre a priateľ sa trochu spálil len na miestach, ktoré si poriadne nenatrel (chrbáty rúk). 


Špecialitky:
Photoderm Sensitive SPF 50+ a UVA 50 (100ml/20,69€)
Tento výrobok je určený na naozaj citlivú pokožku a pokožku, ktorá je veľmi náchylná na spálenie. My sme ho netestovali, ale posúvame ho ďalej, ľuďom, ktorí takúto pokožku majú, teda vás o účinnosti budeme ešte informovať. Tiež je ideálny proti slnečnej alergii, keďže má extrémne vysoký UVA faktor. 

Pre mňa jeden z TOP výrobkov. Osobne mám totiž veľmi citlivé pery a ich priame vystavenie na silnom slnku v minulosti viedlo až k vytvoreniu nepríjemných pľuzgierov. Počas posledných rokov sa to zlepšilo a maximálne ma pery štípali, avšak ani to nebolo príjemné. Preto ma tento výrobok nesmierne zaujal. Môžete ho použiť nielen na pery, ale aj na iné citlivé miesta ako nos alebo uši. Textúra je perfektná, netopí sa ani v extrémnych letných horúčavách a na pery sa nanáša jedna radosť. Určite ide o najlepší výrobok na ochranu pier, aký som kedy vyskúšala.


Ľahké telové mlieko, ktoré pokožku po opaľovaní upokojí a hydratuje. Navyše pomáha opálenie udržať. Toto je už naše druhé balenie a nemáme žiadne výhrady, používali sme ho aj ako bežné ľahké telové mlieko. A sestra ho raz núdzovo vyskúšala aj ako nezmývateľný kondicionér na vlasy a dokonca aj na to fungovalo super :D. 

Časť výrobkov sme rozdali ďalej, takže vás v priebehu leta ešte budeme informovať v podrobnejších recenziách. Spoločnosti Bioderma ďakujeme za poskytnutie výrobkov na testovanie, mali sme si totiž možnosť overiť, že u týchto výrobkoch ide naozaj aj o vyššiu kvalitu, nielen vyššiu cenu. Teraz už len ostáva dúfať, že slniečko nám ešte toto leto svoju tvár ukáže. :)

Vaša Nikavero

P.S.: Odporúčam sledovať FB stránku Biodermy, každú chvíľu oznamujú nové a nové akcie na výrobky z rady Photoderm, mňa najviac zaujalo spojenie Photoderm Bronz SPF 30 s 500 ml Sensibio micelárkou len za cenu  opaľovacieho krému!


Môže sa vám tiež páčiť

2 komentárov

  1. naozaj dobry clanok. absolutne sa s nim stotoznujem, najma s tou prvou castou

    OdpovedaťOdstrániť
  2. photoderm max moj favorit pre moju super bledu pokozku
    http://galantosfun.blogspot.sk/

    OdpovedaťOdstrániť

Náš Fejsbučik

Kto nás rád číta