Vanilkový cheesecake s karamelovou polevou a orechmi (recept)

8:30

Leto nám pomaly, ale isto odchádza tak prečo sa s ním nerozlúčiť práve letným koláčom, konkrétne cheesecakeom. A keďže sme mali doma vlašské orechy z našej záhrady, voľba padla práve na vanilkový cheesecake s karamelovou polevou a karamelizovanými orechami. Aj keď som sa spočiatku bála toho karamelu, keďže som ho robila prvýkrát, nakoniec všetko dobre dopadlo. Recept som mala z blogu koláčovej kráľovnej Lucky a dnes sa s vami oň podelím.

Korpus si môžete spraviť buď klasický keksíkový alebo si môžete spraviť veľmi jednoduché cesto. Stačí spolu zmiešať všetky ingrediencie a potom cestom vyložiť dno a boky formy. Snažíme sa pracovať rýchlo lebo maslo sa nám pri kontakte s rukami celkom roztápa. Btw. nezabudnite si maslo vybrať aspoň hodinku vopred aby sa vám s ním lepšie pracovalo.

Takto pripravený korpus dáme vychladiť do chladničky cca na polhodinku. Dáme si nahrievať rúru na 140 stupňov a pustíme sa do prípravy krémovej náplne. V podstate opäť jednoduchá záležitosť. Zmiešate si krémový syr s cukrom, následne pridáte po jednom vajcia, smotanu a vnútro vanilkového lusku. Ak lusk nemáte kľudne použite vanilkovú esenciu. Nešľahať - stačí pomiešať normálne varechou. Takto pripravenú náplň si vlejeme do pripraveného korpusu a šup s tým do rúry,do ktorej sme na spodok vložili pekáč s vodou. 

Pečieme cca 1 hodinu. Vrch cheesecake sa musí ešte triasť keď ho budeme vyťahovať z rúry, okraje nesmú byť hnedé. Po vychladnutí cheesecake vyberieme z formy a dáme schladiť na pár hodín do chladničky. Medzitým si pripravíme karamelovú polevu a orechy.
Rúru si nahrejte na 190 stupňov a opečte orechy na plechu vystlanom papierom na pečenie. Sledujte si to, mne prvá várka zhorela. Potom si pripravte karamel. Dajte cukor do hrnca so silnejším dnom na mierny plameň a len sa na to dívajte, nemiešajte. Ak máte pocit, že sa vám cukor rozpúšťa na jednej strane viac tak hrniec trocha pootáčajte.

Keď je karamel hotový vsypte dnu orechy a poriadne to premiešajte nech je každý pekne obalený. Túto zlepenú guču premiestnite na papier na pečenie a nechajte vychladnúť. Potom ju nahrubo posekajte. A teraz prichádza aspoň pre mňa najhoršia časť a to príprava karamelovej polevy. Budete potrebovať vyšší hrniec, dlhé rukávy a chňapku.

Cukor a maslo si dáme do vyššieho hrnca a za stáleho miešanie necháme skaramelizovať. Chvíľu to trvá a vyzerá to čudne ale je to v poriadku, ničoho sa nebojte. Keď je zmes skaramelizovaná pridajte aspoň mierne zohriatu smotanu. Prská to ako divé, takže si dajte pozor ale neprestávajte miešať kým zmes nebude hladká. Za občasného miešania necháme vychladnúť. Mne to nevyšlo úplne hladké, boli tam sem tam cukrové hrudky ale na výslednom efekte to nebolo cítiť. Túto polevu potom natrite na vychladnutý cheesecake posypte nasekanými karamelovými orechmi a je to.

Aký je váš obľúbený recept na cheescake?

Vaša LadyZet

Môže sa vám tiež páčiť

3 komentárov

  1. take niečo som ešte ani nejedla to može byť velmi dobre, pači sa mi ten tvoj postup obrazkovy vyborne vymyslene:))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ooo to vypadá megažravě :D Cheesecake mám hrozně ráda, ale ještě jsem je sama nezkoušela - bojím se, abych je neměla vysušené, ale vážně krásně vláčné. Ale tenhle recept asi zkusím, ta kombinace je úžasná a na podzim jako dělaná :))

    OdpovedaťOdstrániť

Náš Fejsbučik

Kto nás rád číta