Tipy na vianočné darčeky pre naše mamy a ockov

9:00

A už to vypuklo. Hneď po Dušičkách na nás obchodníci vybalili intenzívne vianočné marketingové mozgomasáže. A priznám sa, že aj keď u mňa Vianoce evokujú hlavne chvíle strávené v kruhu rodiny a blízkych, myslím si, že vianočné darčeky tvoria značnú časť vianočnej atmosféry. Samozrejme, ak sa to nezvrhne na súboj, kto dá komu drahší či luxusnejší dar. Osobne darčeky typu iPhone za 600€ neschvaľujem, hlavne ak ich dostávajú 13-ročné deti, ktoré ešte nedokážu pochopiť hodotu peňazí.

Pre mňa je vyberanie a kupovanie darčekov o inom. Nech to znie akokoľvek klišé, zbožňujem, keď môžem niekomu urobiť radosť – a preto starostlivo pátram a skúmam, čo sa danej osobe páči, o čom hovorí, aké sú jeho/jej hobby a podobne. A potom už len surfujem po internete alebo sondujem, či niečo nenájdem aj v kamenných obchodoch. Nikdy nejdem do závratných súm, jednak preto, že ich nemám :D a jednak pre to, že to potom podľa mňa ruinuje čaro Vianoc (nie je nič horšie, ako keď radosť z daru zastrie pocit viny, že vy ste danej osobe dali oveľa menej hodnotnejší dar).

Nie vždy je však na takéto prípravy čas (a možno aj vôľa), preto vám dnes prinášame pár tipov na darčeky, ktoré by mohli potešiť širšie spektrum ľudí. Na zúbok sa pozrieme rodičom.

Mamy
Vo všeobecnosti je jednoduchšie nakupovať pre ženy – používame viac kozmetiky, zbožňujeme rôzne čačky-mačky a hlavne, svoje priania často aj verbalizujeme, takže okolie nemusí až tak tápať. Tu je pár univerzálnych typov pre naše mamičky.


  1. Eko plátená taška (napr. so slovenským folklórnym vzorom) -  na nákupy chodíme všetci a je fajn mať po ruke praktickú pevnú tašku (ohľaduplnosť k životnému prostrediu je len bonusom!). Dostanete napr. na Sashe alebo na kompot.sk
  2. Peňaženka – peňaženkou z kvalitných materiálov nepohrdne asi nikto. Výber je nespočetný, pekné kožené peňaženky sa v súčasnosti dajú zohnať aj za nižšie ceny a dostanete ich aj v mnohých modeloch a farbách.
  3. Sviečka – toto síce nie je až tak univerzálny kúsok, ale decentná sviečka, ktorá osvieži a rozvonia interiér by mohol potešiť mnoho mám. Táto je z H&M Home, ale krásne a voňavé sviečky má aj Pure Intergity alebo Yankee Candle.
  4. Pandora náramok/prívesok – tento darček je z tej drahšej kategórie, hlavne ak osoba, ktorú chcete obdarovať, nemá ešte základný náramok. Ak ho už vlastní, máte to o niečo jednoduchšie – vyberiete len prívesok, ktorý jej bude pripomínať Vianoce či niečo pekné. Pandora stále prichádza s novými kolekciami, takže máte z čoho vyberať.
  5. Prikrývka na posteľ/kreslo - ďalší z tipov na doplnky do interiéru. Hrejivá prikrývka na posteľ je dekoratívna, ale zároveň praktická. Nájdete ich napr. v Ikei, ak ju nemáte poruke, veľmi pekné sme videli v Jysku. 
  6. Šály a šatky – tuto vychádzame z predpokladu, že bude aj nejaká zima (minulý rok nás nejako obišla). A keď vonku mrzne a fúka, čo môže byť lepšie, ako zababušiť  sa do teplučkého šálu? Výber je obrovský (nezabudnite zvážiť farbu jej zimného kabáta :)), takže môžete siahnuť po luxusnejšom kašmíre či dostupnejších materiáloch.
  7. Hrnček – možno trošku nudný darček, ale musíte uznať, že ranná kávička či čaj sa oveľa lepšie pijú z takéhoto krásavca (znova H&M Home). Ak chcete byť naozaj originálny, odporúčam preskúmať hadmade sortiment na Sashe.
  8. Rámčeky s fotografiami  - na Vianoce sa síce zíde celá rodina, počas roka tomu však stále tak nie je. Preto je vkusný rám s rodinnými fotografiami niečo, čo poteší každého rodiča.
  9. Kniha – nákup kníh môže byť tak trochu oriešok, treba dobre zvážiť vkus danej osoby, aby kniha potom len zbytočne nestála na poličke. Mamičky môže potešiť aj zaujímavá kuchárska kniha, ich sortiment sa z rok na rok rozširuje a prináša rozličné chute.
  10. Kabelka – poviete si, aj tuto dosť záleží na vkuse, ale povedzme si na rovinu, ktorá žena nevyužije klasickú stredne veľkú čiernu tašku?
  11. Lak na nechty – možno práve nie takýto výrazný červený, ale po peknom telovom či spevňujúcom laku z času na čas siahne každá žena.


Ockovia
Nasledujú tvrdší oriešok -  a to naši ockovia a tatinovia. Je super, ak má váš ocko nejaké konkrétne hobby, vtedy máte inšpiráciu jasnú, niekedy však treba siahnuť aj po klasike.

  1. Kravata – pánske oblečenie niekedy proste potrebuje ženskú ruku, hlavne čo sa týka kravát. Ak nechcete veľa investovať, zájdite do C&A, niekedy sa tam dajú nájsť ozaj vkusné kúsky.
  2. Kvalitná a pekná košeľa sa zíde každému pánovi, aj keď nepracuje v kancelárii, slávnostné príležitosti sa nevyhnú nikomu :)
  3. Káva – kávu pije veľká časť našej populácie a Vianoce sú čas, kedy si môžeme dožičiť aj niečo lepšie. Obchody špecializované na kávu sú už pomerne bežné a ak ich nemáte vo vašom meste, vždy vás môže zachrániť ešte pán internet.
  4. Kožené rukavice – tuto platí to isté ako u šálov a šatiek. Ak nás tento rok privíta zima naozaj zimným počasím, rukavice sa budú hodiť.
  5. Pero  -  toto je rozhodne vec, ktorú neocenia všetci, napr. viem, že nášho ocka by nenadchla. Záleží od zamestnania, postavenia alebo jednoducho preferencií. Ja osobne mám perá rada a jedno som minulý rok aj dostala :).
  6. Taška na doklady - veľa mužov nechce nosiť žiadne pánske tašky, avšak niekde tie doklady, peňaženku a dokumenty treba dať!
  7. Náramkové hodinky - tip skôr pre vyšší rozpočet, zavďačíte sa však nimi takmer každému, treba len dobre zvoliť model - športový či viac elegantný?
  8. Púzdro na telefón - alebo skôr na smartfón? Muži majú svoje elektronické hračky zväčša radi, preto nejaký ochranný obal nemôže uškodiť. Bonusom je, ak má takýto dizajn.
  9. Opasok - znova darček, ktorý netreba veľa popisovať. Stačí len staviť na kvalitu.
Viem, že sme týmito tipmi Ameriku neobjavili, snažili sme sa však nájsť veci, ktoré sú viac menej univerzálne a dajú sa aplikovať na každého. Samozrejme je vždy oveľa lepšie, ak sa nad darčekami trošku zamyslíte a polámete si hlavu nad tým, čo by vašim milovaným naozaj urobilo radosť. :)

V piatok pokračujeme v sérii, povieme si niečo o darčekoch pre starých rodičov. :)

Vaše Nikavero a LadyZet

Môže sa vám tiež páčiť

6 komentárov

  1. Aj ja planujem zacat s takymito prispevkami predsa len uz je cas :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. hehe, pre mamku mám práve takú stredne veľkú čiernu kabelku :P a ešte plánujem taký spoločný darček pre rodičov a to pekný a zároveň funkčný mlynček na zrnkovú kávu a kvalitnú zrnkovú kávu k tomu

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Děkuji za super tipy, rozhodně jsem tam našla něco z toho, co budu pořizovat :)

    Lesk na zuby???

    OdpovedaťOdstrániť
  4. ako keby som to písala ja... akurát že všetko toto som za posledné roky už aplikovala ... a vymyslieť nové, to je ozaj oriešok...

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Myslíte si, že by bol pre rodičov premrštený darček ako wellness pobyt v hoteli Alexandria? Sama som tam bola s priateľom na víkend a bolo tam super. Už len keď si vezmem to, že tam nemôžu deti do 12 rokov, čo by bolo super, lebo vnúčatá sú u našich rodičov stále :D Takže by sme im chceli full servis dopriať :) nehovoriac o tom, že je tam nádherná príroda a architektúra v okolí od nášho Jurkoviča :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Verča rodičia si tento premrštený darček určite zaslúžia! :) Bola som tam tiež s priateľom na predĺžený wellness víkend a nádhera!!! Veď to sama vieš ;) Ako sledujem, je to obľúbené miesto na relax pre mnohých ľudí a aj pre páry :) To, že tam naozaj nie sú deti do 12 rokov hodnotím veľmi pozitívne. Mám rada detičky, ale mám dosť keď si zájdeme s priateľom niekam do wellneska, do bazénu na 2 hodky a okolo kŕdeľ deťúreniec šantiacich :) Myslím, že aj tvoji rodičia ocenia víkend bez akýchkoľvek!!! detí :D

    OdpovedaťOdstrániť

Náš Fejsbučik

Kto nás rád číta